Keresés ebben a blogban

2013. február 20., szerda

Tanulás, és más zöldségfajták

  A tanulásnak milliónyi módját ismerjük, de mégis mik a leghatékonyabb módszerek? Ez tökéletesen személyfüggő! Nincs tökéletesen bevált módszer, ami mindenkinek beválhat (kivéve a scifi elmélet, miszerint a jövőben bármilyen információt feltölthetünk kiberagyunkra, de ez még fejlesztés alatt van).

  Hogyan alakítsunk ki saját tanulási módszert? 
Személy szerint azt javaslom, ha minden kötél szakad és már végképp nem bírunk tanulni, olvassuk végig az interneten pszichológusok és diákok által felpötyögött módszereket, és próbáljuk sorra a szimpatikusabbakat. 

Most én is felsorolok néhányat, de előbb ismertetem az információáramlás emberi szervezeten történő áthaladásának 'művészetét'. 
Minden ember folyamatosan rögzíti a körülötte zajló világot és az által hordozott információkat. Hangi inf. 20%os megjegyzési arány, képi 60% (megjegyzés: ha nézzük mit írnak a táblára/mi mit írtunk a füzetbe és halljuk, mit magyaráz a tanár, akár különösebb odafigyelés nélkül összeszedhetünk egy 4est). 
Az információk rögzítését segítik:
- Tapasztalat: pl úszni is úgy tanul meg az ember, ha előbb beugrik a mély vízbe, vagy a matekot is úgy értjük meg leginkább, ha példákat oldunk meg.- akár 40%al növelheti a rögzítés képességét!
- Színek: ha egy nagyon bonyolult ábra színes, és minden ablakhoz különböző színek társulnak, könnyebben átlátjuk, mintha ugyanaz az ábra egy fehér papírra lenne írva (lásd: történelem könyv társadalmi rétegek ábrázolása)- 60%ról akár 70/75%-ra is növelhet.
- Ritmus: egy zeneszöveget 3 hallgatás után tökéletesen meg lehet jegyezni a rímei és dallama miatt, holott egy Newton törvényt akár fél órába is telhet megjegyezni. 
>A zene fontos tényezője lehet a tanulásban, ha egy számot végtelenítünk, és tanulás közben végig csak azt hallgatjuk, agyunk csodálatos képességei révén, könnyedén asszociálhatunk egy dallamról akár egy egész anyagrészre!<
Nem tudom kinek működik ez a módszer és kinek nem, de pár százalékot az átlag kamaszoknál ez is javít az információtárolás képességén. :)

Egy felmérésben 4 órán a diákok által alkalmazott állapotot vizsgáltak:
- fészbúk a pad alatt
- álmodozás, távolba meredő üveges tekintettel
- firkálás
-görcsös jegyzetelés és összpontosított figyelem  
A felmérés végeredményét nem mondom el, de szavazást szeretnék indítani, hogy Szerintetek melyik állapot a legalkalmasabb és leghatékonyabb az óra anyagának rögzítésére- vagy melyik segít legalább egy kicsit is az információk feldolgozásában.
Ha indokolni szeretnének véleményeteket azt alant, hozzászólás formájában megtehetitek.

*A százalékok csak körülbelüli, de alátámasztott értékek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése