Keresés ebben a blogban

2013. január 8., kedd



Várady Szabolcs: Horác

Jó az,jó bizony, ha meleg szobád van,Most, hogy az idő ilyen őszbe fordult.Csak egy kattintás, s duruzsol vidámana gázkonvektor.


Holnap aztán majd! de ki nem szarik rá?Most a most van csak, az üveg kitart még.Isten éltessen, ez a vodka nem rossz,Flaccus, öreg csont.


Én értem,  hogy a carpe diem a mának élésről szól, de ez mi? 
Először is, miért hívják versnek, ha nem rímel? Felfoghatatlan tény számomra, hogy milyen hirtelen felindulás kell ahhoz, hogy egy ilyen 'dolog' (besorolhatatlan valami) megszülessen, és az még nagyobb csoda, hogy az ilyet valaki képes publikálni. Persze a versnek is van reformja, meg a modern verseknek kb ilyen a formájuk, de sokkal értelmesebb és szebb egy rímelő vers. Valamint a költészet arról kellene, hogy szóljon, hogy metaforákban, gyönyörű hasonlatokban, művészi formában ábrázolja a valóságot, nem pedig összefüggéstelen(vagy legalábbis szerintem annak tűnő) rím nélküli  sorokban írni valami, amúgy értelmesnek induló témáról.
De eltekintve az egyértelmű és erőteljes nem tetszésemtől: Próbál hajazni Horáciuszra, maga a vers formája, tartalma szinte ugyanaz, csak modernebb verzióban. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése